Mrożenie to bardzo skuteczny sposób przechowywania żywności. Mrożona żywność może być przechowywana przez kilka miesięcy, a dosłownie przez rok bez jakichkolwiek strat jakości czy składników odżywczych. Metody konserwowania i suszenia sprawiają, że żywność traci witaminy i składniki mineralne, a dodatkowo zmienia swój wygląd i nie prezentuje się już tak atrakcyjnie, jak świeża.

Znacząca większość produktów spożywczych można jednakże zamrozić i dzięki takiej metodzie możemy je przechować na naprawdę długi czas i cieszyć się nimi także wtedy, kiedy nie są dostępne na rynku w stanie świeżym. Mrożeniu mogą podlegać głównie sezonowe owoce i warzywa, które można kupić wyłącznie przez pewien czas w roku. Oczywiście metodę mrożenia wykorzystujemy też do przechowywania mięsa, potraw mącznych i innych towarów. Właściwie każdy rodzaj żywności wymaga mrożenia w nieco innej temperaturze. Im bardziej nietrwały jest produkt, tym trzeba go mrozić w niższej temperaturze. Komory mroźnicze są bardzo wygodne w użytkowaniu, zatem można bez problemu obsługiwać je odpowiednio już od pierwszego dnia. Ważne jest jednakże właściwe użycie przestrzeni w takiej komorze, by móc z ogromnym skutkiem spożytkować miejsce. Wyłącznie wtedy będziemy mieć pewność, że nie dochodzi do strat energii elektrycznej wykorzystywanej do zamrażania towarów znajdujących się w zamrażarce. Oczywiście wszystkie produkty do mrożenia należy także dokładnie podpisać, byśmy po kilku miesiącach lub w tygodniach wiedzieli, co znajduje się w konkretnym opakowaniu.

Zobacz także: http://dawsonrentals.com.pl

Dodaj komentarz