By żywność na dłużej zachowała świeżość i aby można było ją w intuicyjny sposób przechowywać, musi być stosownie zapakowania. Opakowania na cukierki muszą być zrealizowane z papieru albo folii, które nie zawierają szkodliwych substancji, ponieważ mogłyby one przeniknąć do żywności. Stąd też, zanim powstanie finalna wersja opakowania na kawę, potrzeba szeregu badań na temat tego, jaki powinien być papier, w który jest zapakowana.

Przede wszystkim musi pozwalać na zachowanie zupełnej świeżości, wnikliwie takiej, jak w dniu, w którym została zapakowana. Najczęściej kawa, której ziarna są zmielone, pakowana jest próżniowo. Opakowanie składa się z dwóch warstw. Pierwsza z nich jest utworzona z nieprzepuszczającej folii, najczęściej w kolorze srebrnym. Dzięki swojej budowie, uniemożliwia przenikanie tlenu i zatrzymuje promieniowanie UV. Poza tym jest także odporne na wilgoć. Znakomita większość towarów żywnościowych psuje się pod wpływem wilgoci, zatem w dużej mierze rolą opakowania jest chronić produkty żywnościowe przed zawilgoceniem. Opakowania na lody sprawiają, że nie przenikają do ich smaku zapachy z innych towarów, które są przechowywane w tej samej zamrażarce. Dzięki temu, że wykonane są ze śliskiego papieru nie roztapiają się pod wpływem działania temperatury a napisy i obrazki, które się na nich znajdują, nie rozmazują się. Na każdym opakowaniu musi znajdować się informacja dotycząca składu oraz terminu przydatności do spożycia. Przy tym jest na nim nadrukowany także numer serii, z której pochodzi żywność.

Sprawdź: opakowania na lody.

Dodaj komentarz