Żywność przechowywana w niskich temperaturach psuje się wolniej, niż ta, którą gromadzimy w normalnej pokojowej temperaturze. Powinieneś mieć świadomość tego, że w temperaturach ujemnych co prawda nie dochodzi do usunięcia drobnoustrojów odpowiedzialnych za psucie żywności, ale ma miejsce ich całkowite uśpienie, przez co produkty te po prostu nie mogą się zepsuć. Komory mroźnicze o sporej pojemności wykorzystuje się w firmach globalnie.

Działają one w biznesie spożywczej i w takich komorach mrozi się różnorodne produkty, począwszy od mięsa, przez wędliny, po owoce, warzywa, mieszanki warzywne i sporo innych. Każdy produkt potrzebuje nieco innej temperatury mrożenia. Im bardziej jest nietrwały, tym temperatura musi być niższa. Poszczególne produkty mogą być przechowywane w stanie zamrożenia przez czas od jednego miesiąca do maksymalnie 12 miesięcy w przypadku warzyw, owoców i czerwonego mięsa. Komory chłodnicze pozwalają natomiast przechowywać produkty spożywcze przez okres zwykle kilku dni. W chłodni temperatura jest niska, ale nie na tyle, aby całkowicie zahamowane zostały procesy życiowe bakterii i grzybów. Spowolnienie ich działania o kilka dni sprawia, że przechowywane w ten sposób produkty można spokojnie spożyć, a jeśli będziemy chcieli przechowywać te produkty przez dłuższy czas, niezbędne będzie ich zamrożenie. Należy prócz tego pamiętać, że bez wątpienia wyłącznie część produktów może być poddana procesowi mrożenia. Inne mogą być wyłącznie przechowywane przez kilka dni w komorze chłodniczej, a po tym czasie powinny być bezwzględnie wykorzystane do przyrządzania potraw.

Sprawdź również informacje na stronie: używane chłodnie sprzedaż.

Dodaj komentarz